Vitamine D en migraine

Vitamine D en migraine

vitamine d en migraine

Over de precieze oorzaak van migraine is helaas nog weinig bekend. Mensen die vaak last hebben van hoofdpijn en migraineaanvallen lijken overgevoelig te zijn voor bepaalde prikkels. In veel gevallen is een combinatie van triggers de oorzaak van migraine. Er wordt verondersteld dat vitamine D ook een rol speelt bij het ontstaan van een migraineaanval. Maar is dit zo? In deze blog op Migrainefonds.nl kijken we naar het verband tussen vitamine D en migraine. Zo kijken we of een vitamine D tekort invloed heeft op hoofdpijn!

Wat is vitamine D?

Voordat we gaan kijken naar de relatie tussen vitamine D en migraine, leggen we uit wat vitamine D precies is. Het is een vetoplosbare vitamine en kan worden aangemaakt door het lichaam. Hiervoor is wel zonlicht nodig. In je huid wordt dan vitamine D gevormd. Je kunt vitamine D echter ook uit voeding halen.

Hier onderscheiden we twee soorten, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 vind je in paddenstoelen en schimmels, vitamine D3 vind je in dierlijke voedingsmiddelen. Je lichaam heeft vitamine D nodig voor onder andere;

  • De opname van calcium en fosfor uit voeding
  • In stand houden van stevige botten en tanden
  • Het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen
  • In stand houden van een goede spierfunctie
  • Het optimaliseren van de werking van het immuunsysteem

Verband vitamine D en migraine?

Hoewel vitamine D dus belangrijk is voor onze gezondheid, valt er niet direct een verband tussen deze vitamine en migraine te zien. Uit een onderzoek van de Universiteit van Kuopio (Finland) komt echter wel een verband tussen te weinig vitamine D en migraine naar voren. In dit onderzoek werd gekeken naar 2600 mannen in de leeftijd van 42 t/m 60 jaar. Hun vitamine D-gehalte werd gemeten en zij moesten een vragenlijst invullen over hoofdpijn.

Uit deze studie blijkt dat mannen die vaker hoofdpijn of migraine hebben, een lagere vitamine D-waarde in hun bloed hebben. Dit lijkt dus een relatie tussen migraine en vitamine D aan te duiden. Harde conclusies kunnen echter niet aan dit onderzoek worden gehangen. Er is namelijk enkel gekeken naar mannen van middelbare leeftijd. We kunnen dus niks zeggen over de relatie tussen vitamine D en hoofdpijn bij jongere mensen en vrouwen.

Een andere studie die gepubliceerd werd in de International Journal of Clinical Practice toont ook een verband tussen Vitamine D en migraine. Turkse wetenschappers vergeleken de vitamine D-spiegel en bepaalde verbindingen die betrokken zijn bij de vitamine D-stofwisseling. Dit zijn VDBP (vitamine D-bindende proteïne) en VDR (vitamine D-receptoren). Hierbij vergeleken ze twee groepen personen, namelijk migrainepatiënten en mensen zonder hoofdpijnklachten.

Uit deze studie blijkt dat de vitamine D-spiegel en de VDBP-waarden van de groep mensen met migraine significant lager waren dan bij de mensen zonder klachten. Dit toont aan dat er een mogelijk verband is tussen migraine en vitamine D.

vitamine d hoofdpijn

Antioxidant

Omdat vitamine D een werking als antioxidant heeft, kan dit een positief effect hebben bij migraine. Het zorgt ervoor dat er minder vrije radicalen in je lichaam zitten. Vitamine D verkleint zo de oxidatieve stress, wat mogelijk een trigger is voor migraineaanvallen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om je bloed te laten prikken om een vitamine D tekort te laten checken. Als hier sprake van is kun je een vitamine D supplement nemen ter aanvulling van je dagelijks eetpatroon.

Tot op heden zijn er nog niet genoeg studies gedaan naar de samenhang tussen migraine en vitamine D. Er is dus verder onderzoek nodig om meer conclusies te kunnen trekken. Bij Migrainefonds.nl zetten we ons in om migraine onderzoek mogelijk te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *