Oorzaak migraine

Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Veel mensen denken dat het ‘iets psychisch’ is, maar dat lijkt niet zo te zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat migraine een ziekte van de hersenen is. Je hersenstam zou ontregeld worden en dat zorgt er dan voor dat je een migraineaanval krijgt. Hoe en waarom precies, dat is helaas nog onduidelijk.

Wel weten we dat migrainepatiënten (over)gevoelig kunnen zijn voor bepaalde prikkels, en dat het per patiënt kan verschillen welke prikkels dit zijn. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, en bij vrouwen de maandelijkse hormoonschommelingen. Hier lees je meer over wie migraine hebben.

Combinatie van oorzaken migraine

Helaas weten onderzoekers nog niet precies waarom sommige prikkels voor een migraineaanval kunnen zorgen. De hersenactiviteit is wel zichtbaar tijdens een onderzoek, maar een concrete migraine oorzaak is nog niet aan te wijzen. Om te ontdekken hoe dit precies werkt is verder onderzoek nodig. Onderzoek dat Migrainefonds.nl graag wil ondersteunen.

Vaak zorgt een combinatie van triggers voor het ontstaan van een migraineaanval. Bepaalde prikkels zorgen ervoor dat de hersenen in de war raken. Dit gebeurt in de hersenstam, waar informatie naar de rest van de hersenen en hersenvliezen wordt gestuurd. Deze vliezen raken overprikkeld en zodoende krijg je hoofdpijn.

Heb je migraine met aura? Dan ontstaat tijdens de aurafase ‘kortsluiting’ achterin je hersenen. Je kunt bijvoorbeeld een verstoord zicht hebben, tintelingen in je handen voelen en krachtverlies ervaren.

oorzaak migraine

Migraine oorzaak grotendeels onbekend

Helaas is de ware oorzaak van migraine nog grotendeels onbekend. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies voor zorgt dat bepaalde mensen migraine hebben en gevoeliger zijn voor prikkels. Tot nu is bekend dat overmatige blootstelling aan prikkels of triggers bepaalde delen van de hersenen ontregelen. Vooral overprikkeling van de hersenvliezen, die direct onder de schedel liggen, zorgen voor heftige hoofdpijn.

Het begin van een migraineaanval kenmerkt zich door plotselinge elektrische activiteit in hersendelen. Dit zorgt voor verschillende chemische reacties met hoofdpijn als gevolg. De heftige hoofdpijn bij migraine ontstaat door activatie van de nervus trigeminus (vijfde hersenzenus). Dit leidt namelijk tot afgifte van GCRP eiwit uit het bloedvat. Hierdoor ontstaat een veranderde gevoeligheid voor pijn.