Migraine

Mensen die nog nooit een migraineaanval hebben gehad zullen uitspraken doen als; “migraine is toch gewoon hoofdpijn, daar heeft iedereen wel eens last van.” Wie regelmatig last heeft van migraineaanvallen, weet hoe pijnlijk en onwaar dergelijke uitspraken zijn. Migraine is niet zomaar een hoofdpijntje, het is een chronische aandoening. Op Migrainefonds.nl vertellen we je meer over deze hersenaandoening en geven we nuttige tips.

Migraine treft dagelijks 70.000 Nederlanders

In Nederland hebben dagelijks zo’n 70.000 mensen een migraineaanval. En toch lijden veel migrainepatiënten in stilte. Ze denken dat hoofdpijn nu eenmaal bij hun leven hoort en willen geen zeurpiet zijn. Mede hierdoor gaat ruim een derde van de migrainepatiënten niet naar de huisarts. Ze leggen zich erbij neer of modderen aan met zelfmedicatie. Een gewone pijnstiller is in veel gevallen echter niet de oplossing tegen migraine. Wie regelmatig (zware) hoofdpijn heeft, moet hiermee naar de huisarts.

Benieuwd naar wie het vaakst last hebben van migraine? Hier lees je wie migraine hebben!

Wat is migraine?

Migraine is meer dan hoofdpijn. Deze hersenaandoening is deels erfelijk en komt in bepaalde families vaker voor dan bij andere families. Een migraineaanval geeft zeer ernstige hoofdpijn en andere klachten. Deze aanvallen kunnen soms wel enkele dagen duren en zorgen ervoor dat je jouw dagelijkse werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren. Vaak kun je alleen nog liggen en rust houden.

Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarschijnlijk door hormonale invloeden. Ook kinderen kunnen een migraineaanval krijgen. Deze zijn vaak korter en minder heftig qua hoofdpijn. Kinderen hebben wel vaker last van misselijkheid en braken.

Chronische migraine is de meest heftige vorm en vereist het slikken van speciale medicijnen (triptanen). Je hebt chronische migraine wanneer je ten minste de helft van de maand erge hoofdpijn hebt.

Hoe herken je migraine?

Migraine herkennen en begrijpen is voor veel mensen lastig. Zij denken namelijk dat het ‘gewoon hoofdpijn’ is en onderschatten de klachten. Paracetamol erin en hup… niet zo aanstellen. Maar wanneer iemand een migraineaanval heeft dan wordt het verschil pas echt duidelijk. Deze aanval kent verschillende fases, al kan het verloop van een aanval natuurlijk per persoon anders zijn.

 1. Waarschuwingsfase
 2. Aurafase
 3. Hoofdpijnfase
 4. Herstelfase

Waarschuwingsfase

Vaak voel je een migraineaanval opkomen. Je lichaam geeft een soort waarschuwing en dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld minder goed tegen prikkels als geluid, geur en licht of begint je erg moe te voelen en veel te gapen. Andere signalen kunnen een verminderde eetlust zijn of een plotselinge omslag in stemming. Je voelt je gestresst en opgejaagd.

Aurafase

Tijdens de aurafase ervaar je kleine klachten die langzaam steeds groter worden. Je kunt lichtflitsen, vlekken of sterretjes zien en last hebben van een verkleind blikveld. Ook wordt het lastiger om de juiste woorden te vinden en kunnen er tintelingen gevoeld worden in ledematen en gezicht. Deze fase kan 5 minuten duren, maar sommige mensen hebben hier wel een uur last van.

Hoofdpijnfase

Dit is de meest bekende fase van migraine; je hebt een zeer heftige hoofdpijn en een kloppend of bonzend gevoel in je hoofd. Het is zo erg dat je eigenlijk alleen maar op bed kunt liggen. Daarbij kun je je ook misselijk voelen en last hebben van prikkels als licht en geluid. De hoofdpijnfase duurt over het algemeen ten minste 4 uur, maar kan soms tot wel 3 dagen duren.

Herstelfase

Tijdens de herstelfase neemt de hoofdpijn af en voel je je langzamerhand wat beter. Je bent echter niet direct weer de oude. Je kunt nog dagen last hebben van een slecht humeur, overgevoeligheid voor prikkels en voelt je moe en futloos.

migraine

Wat zijn de oorzaken?

Is er een oorzaak bekend voor migraine? Helaas zijn artsen en onderzoekers nog niet gestuit op concrete oorzaken voor deze aandoening. Het is dus niet bekend waarom sommige prikkels ervoor kunnen zorgen dat je een migraineaanval krijgt. Wel hebben ze de hersenactiviteit onderzocht tijdens een aanval. Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om te achterhalen wat nu precies de oorzaak van migraine is.

Wel is duidelijk dat de hersenen van mensen met migraine sterker reageren op bepaalde prikkels. Delen van de hersenen raken in de war, vooral in de hersenstam. Deze stuurt namelijk informatie door naar de rest van de hersenen en hersenvliezen. Omdat deze vliezen overprikkeld raken krijg jij hoofdpijn.

Migraine lijkt (deels) erfelijk te zijn. Uit onderzoek blijkt dat de overgevoeligheid voor prikkels in sommige families vaker voorkomt dan in andere families. Ook hebben vrouwen tussen de 25 en 50 jaar het vaakst last van migraine. Dit heeft waarschijnlijk te maken met schommelingen in hun hormoonbalans. Rondom de periode van ongesteldheid en (later) tijdens de overgang hebben vrouwen het vaakst last van migraineaanvallen.

Migraineaanval triggers

Wat kan nu precies een migraineaanval veroorzaken? Veel mensen proberen te achterhalen waar hun hoofdpijn toch vandaan komt. Helaas is het per persoon verschillend wat een aanval kan triggeren. Soms wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, chocolade en aspartaam een migraineaanval kunnen uitlokken. In de wetenschap is echter nog nooit significant bewijs gevonden hiervoor.

Welke migraine triggers dan wel echt zijn? Van stress is bewezen dat het de kans op een migraineaanval aanzienlijk vergroot. Ook de menstruatie is een echte trigger bij vrouwen. Maar ook oververmoeidheid, bepaalde medicijnen en licht of geluid kunnen een trigger zijn.

 • Stress
 • Weersveranderingen
 • Menstruatie
 • Oververmoeidheid / slechte nachtrust
 • Lawaai
 • Fel licht
 • Overmatig gebruik van pijnstillers
 • Anticonceptie

Kun je migraine behandelen?

Vaak wordt nog gedacht dat migraine behandelen en oplossen niet mogelijk is. Je huisarts kan wel medicatie voorschrijven als migraine behandeling. Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar, onder andere om een aanval te voorkomen maar ook om de pijn bij een aanval te verlichten. Vrij verkrijgbare medicatie als paracetamol, aspirine en ibuprofen helpt vaak niet genoeg bij een migraineaanval.

Bij het Migrainefonds nemen we echter geen genoegen met deze instelling. Wij willen migraine stoppen en ondersteunen onderzoek naar een passende migraine behandeling. Zo lijkt de Instant Pain Relief Methode™ veelbelovend bij het behandelen van migraine.

Momenteel bereikt deze methode bij meer dan 80% van de migraine cliënten zeer goede resultaten. Een meerderheid heeft 90-100% minder aanvallen en ervaart daarnaast ook veel minder last van gewone (spannings)hoofdpijnen en andere klachten als pijnlijk/stijve nek, schouder of rugspieren.

Triptanen

Veelgebruikte medicijnen bij migraine-aanvallen zijn triptanen. Nadat een aanval is begonnen slik je deze triptanen om de pijn te verlichten. Deze medicatie werkt snel en (meestal) binnen 2 uur zal de hoofdpijn minder erg worden. Werkt een triptaan toch niet goed? Geef dit dan direct aan bij je huisarts, want er zijn verschillende triptanen. In overleg met de arts kun je dan een andere variant proberen.

Heb je heel vaak last van migraineaanvallen? Dan kan de huisarts medicatie voorschrijven bedoeld om aanvallen te voorkomen. Dankzij deze medicijnen zal je minder vaak een migraineaanval hebben. En als je toch een aanval krijgt is deze vaak minder heftig en korter van duur.

Tips voor patiënten en naasten

Omgaan met migraine kan heel lastig zijn. Niet alleen omdat de hoofdpijn enorm heftig is en je niet kunt functioneren tijdens een aanval. Ook het begrijpen van migraineaanvallen is moeilijk. Je bent als patiënt vaak druk met oorzaken verzinnen en mogelijke triggers bepalen. Het kan een opluchting zijn om dit los te laten. Door er minder mee bezig te zijn verminder je de stress. En stress is een trigger van migraineaanvallen. Win Win situatie dus. Ook lotgenotencontact kan enorm helpen om migraine te accepteren.

Helaas ervaren veel mensen met migraine nog onbegrip, van vrienden, familie, collega’s en partner. De hoofdpijn en andere klachten tijdens een aanval wordt vaak zwaar onderschat. Voor naasten is het dan ook belangrijk om in te zien dat migrainehoofdpijn totaal anders is dan wat wij ervaren bij een normale hoofdpijn. Hoe kan jij iemand met een aanval helpen?

 • Je kan de pijn niet wegnemen maar toon begrip
 • Neem taken over in het huishouden of op het werk
 • Bied de patiënt genoeg rust en een plek om te herstellen
 • Probeer geluid en fel licht zoveel mogelijk te beperken in huis