Migraine: wat kan je zorgverzekering voor jou betekenen?

Migraine: wat kan je zorgverzekering voor jou betekenen?

migraine zorgverzekering

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Een pijnlijk en bonzend gevoel in het hoofd. Vaak helpt het om een paracetamol te nemen en je kunt er al snel weer tegenaan. Bij migraine werkt het anders. Migraine is een hersenaandoening. De duur van een migraineaanval verschilt per keer en per persoon. Het kan na een paar uur over zijn of meerdere dagen duren. Wat heb je eigenlijk aan je zorgverzekering als je migraine hebt? We leggen het je uit in deze blog op Migrainefonds.nl!

De fases van migraine

Migraine is een aandoening, waarbij hevige hoofdpijn meestal de meest heftige fase is. Maar hoofdpijn is slechts een fase van migraine. Een migraineaanval kent meerdere fases, hoewel niet iedereen alle fases ervaart:

  • Fase 1: tijdens de waarschuwingsfase kondigt de migraine aan. Als je deze fase herkent, kan dat heel handig zijn. Je kunt alvast naar huis gaan als je ergens bent en de juiste medicatie innemen.
  • Fase 2: dit is de aurafase. De auraverschijnselen vinden plaats voor de hoofdpijnfase. Verschijnselen zijn tintelingen in bijvoorbeeld de arm of het been. Ook minder goed zicht of vlekken in het zicht zijn verschijnselen van de aurafase. Voor sommige mensen is het in deze fase zelfs moeilijk uit hun woorden te komen.
  • Fase 3: de beruchte hoofdpijnfase. Een hevige hoofdpijn neemt het hoofd over. Tijdens deze fase kunnen de meeste migrainepatiënten alleen nog in bed liggen. Vaak is er tijdens deze fase ook sprake van overgevoeligheid voor licht, geluid of geur. Voor sommigen komt er ook misselijkheid bij kijken.
  • Fase 4: na de hoofdpijnfase komt de herstelfase. Een migraineaanval is erg vermoeiend, het kost een hoop energie. Concentreren lukt nog niet meteen na de hoofdpijnfase. Ook ben je na de hoofdpijnfase vaak nog erg gevoelig voor prikkels.

Vergoeding migraine medicatie door zorgverzekering

Heb je last van hevige hoofdpijn en denk je dat het misschien wel migraine is? Dan is het fijn als je hier de juiste medicatie voor krijgt. Paracetamol helpt niet tijdens een migraineaanval. Over het algemeen worden triptanen gebruikt om een migraine tegen te gaan. Deze medicijnen zijn alleen op recept te verkrijgen. Vermoed je dus dat je migraine hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar hoe zit het met de medicijnen? Goed nieuws: triptanen worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt er een eigen risico voor medicijnen. Het verplicht eigen risico voor 2023 is 385 euro. Het is mogelijk om het eigen risico te verhogen, zodat je zorgpremie verlaagt. Zorg wel dat je hier bewust voor kiest. Houd tijdens het zorgverzekering vergelijken rekening met de zorg die je verwacht nodig te hebben.

migraine vergoeding zorgverzekering

Preventieve migrainemedicatie

Migraine kan je leven flink op zijn kop zetten. Zeker als je regelmatig last hebt van een migraineaanval. Er zijn gelukkig ook medicijnen voor een preventieve behandeling. Het is geen genezing, maar kan er wel voor zorgen dat je minder vaak aanvallen hebt. De meeste medicijnen die worden gebruikt voor de preventie van migraine worden normaal gebruikt voor andere aandoeningen.

Bijvoorbeeld bètablokkers, topiramaat en candesartan. Ook deze medicijnen worden vergoed vanuit het basispakket. Sinds 2021 zijn ook een aantal CGRP-remmers toegevoegd aan de basisverzekering. Deze medicijnen zijn speciaal ontwikkeld als preventiemiddel voor mensen met chronische migraine.

In deze blog heb je kunnen lezen welke migraine medicatie door je zorgverzekering wordt vergoed. Wil jij een alternatieve geneeswijze voor migraine proberen? Overleg dan met jouw zorgverzekeraar of deze behandeling wordt vergoed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *